november 30, 2023

Wat is hard water?

water

Hard water is de algemene omschrijving van water waar veel magnesium en calcium in zit. De zogeheten hardheid van water verschilt van regio tot regio. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Hard water is niet schadelijk voor de gezondheid. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar calcium is zelfs uitstekend voor de botten van een mensenlichaam. Het grootste nadeel is wel dat afzetting van kalk in je water bij je thuis niet erg wordt gewaardeerd. En dat heeft bepaalde redenen.

Maar waarom zorgt hard water nu voor de nodige problemen?

Hard water zorgt niet alleen voor problemen van het milieu, maar ook huishoudelijke elektrische apparaten ondervinden heel veel last. De kans dat hard water rechtstreeks gevolgen heeft voor de elektrische apparaten in je huis is niet te onderschatten. Denk maar op het eerste zicht aan een wasmachine, vaatwasmachine of een waterkoker. De kalkaanslag – veroorzaakt door hard water – zorgt niet alleen waas op het waterglas oppervlak, maar werkt ook een hogere energiefactuur en snellere defecten in de hand. Voor alle duidelijkheid heeft – ondanks andere tegenstrijdige geluiden – hard water heeft geen enkele invloed op de gezondheid.

Het nut van een waterontharder kopen

Aanbieders bieden onthardingsfilters en waterontharders aan die wel degelijk hun nut bewijzen. De producten van deze aanbieders voorkomen kalkaanslag op huishoudelijke elektrische apparaten en voorkomt huidirritatie. Een waterontharder kopen in Westland verdient zichzelf terug op langere termijn door de levensduur van de apparaten.

De meest gestelde vraag: hoe ontstaat kalk?

Kalk in het water ontstaat pas wanneer calcium in contact komt met carbonaat en hierdoor een soort chemische reactie ontstaat. Dit wordt in de volksmond kalk genoemd. Die vreemde reactie ontstaat wanneer het water wordt opgewarmd bijvoorbeeld. Denk maar tijdens het dagelijks douchen. Meteen weet je waarom zoveel kalkaanslag op deze plek wordt waargenomen. Met een waterontharder kan je deze problemen vrij makkelijk oplossen en heb je binnen de kortste keren je investering terug verdient.