september 20, 2023

Mollen verjagen uit je tuin

Mollen

Mollen in je tuin is geen pretje. Mollen staan namelijk bekend om veel grote, diepe gangen te graven in je tuin of op je platteland. Hierdoor kun je met veel manieren mollen verjagen uit je tuin of je gazon. Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals door middel van trillingen. Mollen zijn namelijk erg gevoelig voor geluiden en trillingen waardoor ze worden afgeschrikt. Als je mollen afschrikt is er alleen geen garantie dat ze niet meer terugkomen. Als je eenmaal merkt dat je mollen hebt kun je alle verschillende dingen ook als voorzorgsmaatregel nemen. Dit zodat je zorg dat alle mollen merken dat er niets meer te pakken valt.

Voordelen van mollen

Mollen worden vaak gezien als een plaag voor je tuin en voor de landbouw. Hierdoor worden er niet vaak voordelen gegeven aan mollen. Maar er zijn daadwerkelijk wat voordelen aan mollen. Mollen kunnen namelijk structuur brengen aan de bodemstructuur van een stuk land. Maar mollen leven ook op insecten en larven die schadelijk kunnen zijn voor planten en gewassen. Hierdoor kan de mol ook een positieve draai geven aan de landbouw. Mollen dragen ook onbewust mee voor voedsel aan sommige roofdieren. Hierdoor kan deze biodiversiteit bestaan. Bekijk dus eerst de voor en nadelen wat het dier met zich meebrengt voordat er maatregelen genomen worden.

Woelmuizen zelf bestrijden

Je kunt woelmuizen bestrijden met carbid. Dit is ook een vrij eenvoudige manier dus voor iedereen wel mogelijk. Om met mollen carbid van woelmuizen af te komen zul je als eerst een gat in de grond moeten graven waar de woelmuizen actief zijn. Dit gat moet groot genoeg zijn om wat carbid in te plaatsen. De hoeveelheid van het carbid verschilt ook. Bekijk hoeveel woelmuizen actief zijn maar ook hoe groot je gat is. Als je dit hebt gedaan zul je het gat moeten dichten. Giet er dan water overheen, hierdoor komt er een stofje vrij wat de woelmuizen zouden moeten doden.

Mollen en woelmuizen, daar zit verschil in

Tussen mollen en woelmuizen zit veel verschil. Als eerste al dat een mol vaak al 2 keer zo groot is als een woelmuis. Een mol kan zo 15-20 cm worden. In tegenstelling tot een mol word de woelmuis vaak niet langer dan 10 cm. Een ander groot verschil is het uiterlijk van de dieren. Mollen zijn vaak wat donkerder van kleur. Ze hebben namelijk een donkere, fluweelachtige vacht. De woelmuis heeft een hele stompe snuit en heeft vaak een gruisbruine vacht. Als je deze verschillen kunt herkennen zul je dus ook goed naar oplossingen kunnen kijken als je last hebt van of mollen of woelmuizen.

Mollen als huisdieren

Mollen zijn heel fascinerende, mooie beesten. Maar mollen zijn niet geschikt om thuis te houden. Mollen zijn namelijk wilde dieren en leven van nature dieper onder de grond in het donker. Ook zijn mollen vaak ’s nachts actief. Doordat mollen wilde dieren zijn zijn ze helemaal niet gewend om met mensen in contact te komen. Ze komen ze ’s nachts natuurlijk ook niet tegen. Ook heeft de mol een bepaalde levensstijl die moeilijk na te leven is voor de mens. De mol eet bijvoorbeeld veel insecten en andere kleine beestjes en al deze voedingsstoffen kun je niet geven in een huiselijke omgeving.