Het is algemeen bekend dat horeca koeling verantwoordelijk is voor een zeer groot gedeelte van de energiefactuur waar horecazaken mee af te rekenen krijgen. Het spreekt dan ook voor zich dat niet alleen alle koelkasten, maar ook alle diepvriezers die er in de zaak zijn terug te vinden de klok rond werken en bijgevolg energie verbruiken. Voor deze toestellen geldt dat ze in totaliteit goed zouden zijn voor zo’n slordige 25 procent van de totale energiekost waarvan sprake is. Dat is natuurlijk heel wat. Op deze pagina laten we je daarom graag ontdekken waar op vlak van koeling in de horeca allemaal zeker rekening mee te moeten houden.
Van welk type horeca koeling ga je allemaal gebruikmaken?
Wanneer je van plan bent om te gaan investeren in horeca koeling is het zeer belangrijk om voor jezelf uit te gaan maken hoe jij dit nu precies ziet. Met andere woorden, hoeveel koelkasten, koelcellen, diepvriezen of diepvriescellen heb je precies nodig? Aan de hand van de vereiste capaciteit waarover je beschikt is het mogelijk om zeer concreet te gaan bepalen waar je nu exact allemaal behoeften aan hebt. Bovendien spreekt het voor zich dat er bij de verschillende soorten installaties ook nog extra keuzes dienen te worden gemaakt. Denk op dit vlak dan bijvoorbeeld maar eens aan het type deur waarover ze dienen te beschikken (glas of gesloten). Er zijn dus in ieder geval altijd een aantal belangrijke zaken waarover je moet nadenken Voordat je over gaat tot investeren in een bepaald type van horeca koeling. Zoveel mag ondertussen alvast duidelijk zijn.
Soms is de keuze voor meerdere koelinstallaties extra interessant
Wanneer je van plan bent om één of meerdere oplossingen op vlak van horeca koeling te realiseren in je horecazaak zal je kunnen vaststellen dat het vaak de interessantste keuze is om te kiezen voor het voorzien van meerdere toestellen in plaats van één grote. Wanneer de deur van een koelinstallatie open gaat spreekt het voor zich dat er telkens een gedeelte van de koude lucht verdwijnt. Bijgevolg is het natuurlijk zo dat deze terug gecompenseerd dient te worden waardoor er extra energieverbruik ontstaat. In principe zal je in de praktijk altijd graag het tegenovergestelde gerealiseerd willen zien worden. In plaats van kiezen voor één groot systeem voor jouw horeca koeling kan het dan ook interessant(er) zijn om de voorkeur te geven aan meerdere toestellen.
Hoe kan je besparen op de verbruikskosten?
Zoals eerder op deze pagina reeds door ons werd aangegeven is het bij horeca koeling altijd van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat er niet onaanzienlijke energiekosten aan verbonden zijn. Deze energiekosten worden in het bijzonder in de hand gewerkt doordat deze systemen de klok rond moeten werken. Er bestaan gelukkig ook mogelijkheden om te besparen op deze kosten. Dat kan je doen door aandacht te besteden aan de onderstaande aandachtspunten:
● Zorg voor een lage omgevingstemperatuur;
● Verzeker jezelf van een goede ventilatie;
● Laat de compressor niet onnodig aanstaan van de koelinstallatie;
● Overweeg het gebruik van koelinstallaties met lades in plaats van deuren;
Naast bovenstaande is het ook altijd een goed idee om grondig de aanwezige deurrubbers te controleren. Wanneer deze niet langer goed aansluiten is het immers zo dat er via deze weg behoorlijk wat koude lucht kan verdwijnen. Dat is uiteraard niet echt de bedoeling.
Neem ook gelijk een horeca koelkast met glazen deur.
Meer verhalen
AI sprekers in het dagelijks leven: praktische toepassingen en voordelen
De Rol van Tape Drives in Gegevensopslag: Efficiëntie en Betrouwbaarheid
Het kiezen van de juiste grootvakstellingen