september 26, 2023

Goedkoop aan een huis komen? Lees dan snel deze blog

huis

Heb jij ook zo een moeite met het vinden van een betaalbare huurwoning? Net zoals jou weten vele anderen momenteel niet hoe ze voor weinig geld aan een woning kunnen komen. Lees meer over de opties die je hebt. 

Betaalbare huurwoningen in de vorm van antikraak

Antikraak woningen zijn onderdeel van de betaalbare huurwoningen. Antikraak wonen betekent namelijk voordelig wonen. Helaas weten velen niet wat antikraak inhoudt of hebben ze er een verkeerd beeld bij. Laten we daarom bij het begin beginnen. De letterlijke betekenis van ‘antikraak’ is ‘tegen het kraken’. Antikraak heeft dus als doel om panden die niet meer worden gebruikt te beschermen tegen indringers. Hierbij kan je onder andere denken aan panden zoals oude scholen en oude ziekenhuizen. 

Antikraak wonen is een stuk goedkoper dan reguliere huurwoningen. Je kunt voor maandelijks 110 euro al een antikraak woning vinden. Een reguliere woning voor deze prijs is natuurlijk onmogelijk. Het is normaal om je af te vragen hoe het mogelijk is dat antikraak woningen zo voordelig zijn. Dit komt met name doordat je niet weet hoelang je in een pand mag blijven wonen, tenzij dit in het contract wordt opgenomen. De onzekerheid die je hebt als bewoner wordt dus gecompenseerd met een voordelige maandelijkse vergoeding die je moet betalen. 

Bij antikraak woningen heb je te maken met een bruikleenovereenkomst en niet een huurovereenkomst. Een bruikleenovereenkomst houdt in dat je geen huurbescherming hebt. Wat houdt huurbescherming dan in? Huurbescherming betekent dat je recht hebt op een vervangende verblijfplaats wanneer je een pand moet verlaten. Bij een bruikleenovereenkomst is er sprake van een opzegtermijn. Deze opzegtermijn is wel iets korter dan de opzegtermijn van een huurovereenkomst, maar je wordt zeker niet zomaar uit het pand gezet. 

Sociale huurwoningen zijn betaalbare huurwoningen

Naast antikraak woningen zijn sociale huurwoningen ook betaalbaar. Bij sociale huurwoningen is er namelijk sprake van een maximale huurgrens. De huur van sociale huurwoningen mag dus niet hoger zijn dan een vastgesteld bedrag. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen die het niet breed hebben. Huurwoningen in de vrije sector zijn immers niet de goedkoopste en daarom zijn ze niet betaalbaar voor eenieder. Wanneer je een sociale huurwoning wilt, moet je wel voldoen aan strenge voorwaarden. Je inkomen maandelijkse inkomen mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Daarnaast heb je bij sociale huurwoningen recht op huurbescherming én huurtoeslag. Het is alleen de vraag of je wel recht hebt op een sociale huurwoning.