september 22, 2023

4 tips voor het werken met een vouwladder

vouwladder

Vouwladders zijn een geweldige investering als je een veelzijdig apparaat wilt om je door een groot aantal taken te helpen. Maar hoe werk je veilig op een vouwladder? Gelden hier dezelfde regels als voor een gewone ladder? Hier zijn de vier belangrijkste do’s en dont’s in een notendop.

Wat is een vouwladder?

Een vouwladder is een A-vormige ladder die ook draagbaar is in gebruik. Je kunt de ladder voor meerdere doeleinden gebruiken. In tegenstelling tot veel uitschuifbare of telescopische ladders, heeft een vouwladder een dubbele rail aan de voorkant. Een trede is meestal verhoogd in de voorste zijrails en er zijn verstevigingen voor de achterkant. De spreiders helpen bij het eenvoudig inklappen van de opstapladder.

Tip 1

Als je de vouwladder als ‘rechte’ ladder gebruikt, is het belangrijk dat je de hoek van de vouwladder controleert voordat je de eerste trede beklimt. Een hoek van 75 graden is ideaal. Dit kan eenvoudig worden getest door de punt van je schoenen aan de voeten van de ladder te plaatsen en je armen naar voren te strekken. Als je de vouwladder gemakkelijk kunt pakken, is de hoek goed. Controleer ook of de sporten van de ladder daadwerkelijk horizontaal staan.

Tip 2

Belast de vouwladder nooit met meer dan 150 kg, inclusief eventuele ‘bagage’ die je meeneemt. Er mag niet meer dan één persoon tegelijk op de vouwladder werken. Dit brengt jezelf en anderen in gevaar. Zorg er ook voor dat je altijd één hand vrij hebt als je op een vouwladder klimt. Mocht dit niet mogelijk zijn, neem dan zeker extra veiligheidsmaatregelen.

Tip 3

Zorg er bij gebruik van een vouwladder voor dat het scharniersysteem van de ladder goed is vergrendeld. Controleer altijd of het scharnier goed gepositioneerd is. Als het scharnier niet goed is vergrendeld, schuif het dan terug op zijn plaats en probeer het opnieuw te vergrendelen, forceer het nooit!

Tip 4

Hoe gebruik je de vouwladder in platformstand? Zorg ervoor dat je altijd een platform gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je altijd veilig en zeker bent. Bij sommige vouwladders is dit standaard. Het is ook mogelijk dat de platforms afzonderlijk kunnen worden verkregen. Zonder platform is het niet toegestaan ​​om de vouwladder in platformstand te gebruiken.

Een vouwladder kopen zal je helpen bij vele taken en is dus een goede investering!